Asociaţia “Time For Art” în parteneriat cu Societatea de Haiku din Constanţa şi Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman” Constanţa, vă invită la vernisajul itinerant al expoziţiei foto-haiku, “DECLIC ÎN SILABE”-ediţia a III-a, în cadrul Colocviului naţional de poezie clasică japoneză, ediţia a XXIV-a.
Deschiderea festivă şi vernisajul vor avea loc marţi, 6 septembrie, la Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman”, începând cu orele 10.00. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 septembrie 2016 – 30 septembrie 2016.

“Interesul meu pentru haiku a fost favorizat, poate, şi de cultura poporului căruia îi aparţin – un popor cu o cultură sensibilă la influenţe, capabilă să sintetizeze şi să interpreteze original modelele artistice venite din occident sau Orient.
Chiar vântul aspru şi rece adus din nord se temperează pe pământul românesc de la gurile Dunării şi de la ţărmul Mării Negre. În folclorul nostru, natura reprezintă cadrul de comuniune sufletească, unde omul îşi împarte tristeţile şi bucuriile cu soarele şi luna, cu pomii şi florile, cu râurile şi munţii.
Doina a fost una dintre speciile lirice româneşti care au cultivat relaţia omului cu natura, bineînţeles, la altă scară şi în alte forme poetice decât haiku-ul.
Existând această tradiţie a dialogului om-natura în poezia noastră, românii nu puteau să rămână indiferenţi la spiritul haiku-ului care cultivă o temă similară.”
ION CODRESCU, “Un drum spre haiku”, din volumul “Ocolind iazul – antologie de Ion Codrescu”
Aflată deja la cea de-a III-a ediţie, expoziţia foto-haiku “DECLIC ÎN SILABE” a fost vernisată în Bacău, pe data de 15 mai 2016, în Galeria Hol a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” şi itinerată în Iaşi, pe data de 24 iunie 2016, pe simezele Ateneului Tătăraşi .
Expoziţia foto-haiku “DECLIC ÎN SILABE” reprezintă un proiect de grup, iniţiat de fotograful Broşu Constantin, care s-a implicat cu un numar de 50 de fotografii de natură şi la care, 43 de haijini români din ţara şi din străinătate au scris haiku la fotografie. S-a întrunit astfel un număr de 1204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare din cele 50 de fotografii, scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie foto-haiku, la un standard cât mai ridicat al acestei arte.
“Spre deosebire de ediţile anterioare, fotograful Broşu Constantin a ales ca anul acesta să vină în faţa publicului cu ceea ce el însuşi le-a definit drept „crâmpeie de realitate“. Din aceste realităţi, mai impresionante decât cele dure asupra căruia artistul atrăgea atenţia în discursul său de la vernisaj, ni s-au părut cele de notaţie metafizică: stiva de lemne, treptele de piatră încadrate de iarba uscată, ochiul de apă al liniei moarte, pictorul la şevaletul său în plein air, tinerii alergând la malul mării spre pescăruşul îngropat în nisip, bătrâna din livadă. “, spunea Violeta Savu in articolul “Crâmpeie de realitate la a treia ediţie a proiectului Declic în silabe”, apărut în numărul din luna mai al revistei Ateneu din Bacău.

În cadrul vernisajului avem onoarea să ne vorbească despre fotografie şi poezia niponă doamna Laura Văceanu, preşedinta Societăţii de Haiku din Constanţa.

Din dorinţa de a veni cât mai aproape de publicul din ţară cât şi de participanţii cu poeme în acest proiect organizatorii îşi propun, ca şi în ediţiile anterioare, să promoveze această artă prin itinerarea expoziţiei în cât mai multe oraşe din ţară şi prin editarea unui album, în măsura sprijinului oferit de sponsorii acestui proiect.

“DECLIC ÎN SILABE” este un proiect sprijinit de REGINA MARIA – REŢEAUA PRIVATĂ DE SĂNĂTATE

Mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect:
Laura Văceanu, Ana Olimpia, Corneliu Traian Atanasiu, Mihaela Băbușanu, Mioara Băluță, Sorin Toma Boc, Ioana Bud, Mihail Buraga, Cezar Florin Ciobîcă, Mihaela Cojocaru, Cornel Costea, Magdalena Dale, Ana Drobot, Genovel-Florentin Frățilă, Petru Ioan Gârda, Oana Gheorghe, George Gîtlan, Vasilica Grigoraș, Florin Grigoriu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Luminița Ignea, Letitzia Iubu, Ildiko Juverdeanu, Ioan Marinescu, Mihai Mateiciuc, Dan Norea, Lenuța Gabriela Ocneanu, Daniel Onaca, Maria Oprea, Mara Paraschiv, Virginia Popescu, Adelina Popovici, Rafila Radu, Iulia Ralia, Speranța Lucreția Rubin, Argentina Stanciu, Elena Stănescu, Valeria Tamaș, Maria Tirenescu, Violeta Urdă, Ana Urma, Daniela Varvara, Carina Elena Vădăvoiu, Daniela Zglibuțiu