Există o tendinţă la nivel local şi naţional de scădere a interesului comunităţii pentru activitaţile culturale, una dintre cauze fiind poate invazia tehnologiei media şi centrelor comerciale moderne de mari dimensiuni unde tot mai mulţi oameni petrec timpul liber. Mulţi artişti şi organizatori de spectacole şi expoziţii observă numărul în scădere al participanţilor. Aşa a pornit poate ideea acestui festival, aceea că artiştii pot merge cu spectacolele în mijlocul comunităţii pentru a reface puntea de legătură cu locuitorii oraşului. Promenada Cazinoului este probabil cel mai aglomerat pietonal al oraşului. Festivalul de Artă „Tomisul Etern” este la prima ediţie dar se doreşte a deveni o tradiţie pentru oraşul Constanţa. Iniţiativa aparţine unui grup de profesori ai Colegiului de Arte Regina Maria sprijiniţi de voluntarii asociaţiei Simplu.

In perioada 30 iulie – 3 august 2016, în intervalul orar 18.00 – 22.00 vor avea loc concerte de pian, vioară, violă şi expoziţii de pictură, design şi sculptură ale elevilor şi profesorilor colegiului, invitat special fiind pianistul şi profesorul Octavian Renea din Munchen, Germania, care va susţine şi un masterclass în incinta colegiului în perioada 1-7 august atat pentru tinerii constănţeni cât şi pentru alţi elevi ale altor instituţii de profil din ţară şi străinătate.


Participă elevi ai Colegiului Regina Maria-Constanţa şi studenţi ai Facultăţii de Arte -Constanţa ,de la clasele profesorilor Nicoleta si Ioan Ardelean, Laura Eftimie, Lucia Mihalache, Andrada Ştefan, Băluţă Roxana şi Marius Eftimie.

De asemenea participă elevi ai Centrului Cultural Elena Roizen din Ovidiu.
Accesul la evenimente este gratuit, va exista o cutie pentru donaţii în zona expoziţiei, iar fondurile vor fi utilizate pentru lucrări de amenajare peisagera ale curţii colegiului. Încercăm astfel să creem spaţii mai atractive tinerilor pentru socializare şi studiu.