Interviu Cornelia Sârbu – artist plastic

realizat de Enache Tușa în cadrul proiectului “Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani”
– Finanțare: Consiliul Judetean Constanța
– Cofinanțare: Asociația Artiști Dobrogeni

image

1. Ce v-a inspirat în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ?

Răspuns: Orice adiere, forma, culoare, nuanță, sentiment ma poate inspira in abordarea unei teme. Dobrogea multiculturală nuanțează sentimentele mele atât in ceea ce privește sentimentele mele vis a vis de arta, cât si transpunerea acesteia pe pânza.

2. Cum vedeți Dobrogea în contextul specificului multietnic?

Răspuns: Tocmai pentru ca Dobrogea este un creuzet multietnic, ne ajuta pe noi artististii sa ne autodepășim, sa căutam mai departe de orizont si sa transpunem pe pânza nu doar culori, dar mai ales sentimente.

3. Cum v-a inspirat în temele dumneavoastră acest specific multicultural?

Răspuns: „Poarta către infinit” este sentimentul pe care specificul caselor dobrogene l-a trezit in mine, case albe cu ferestre albastre topindu-se parca in soare, aducând un strop de infinit in inima mea, poate ducând chiar privitorul mai aproapele de mistic.

„Sentimente împletite” reprezintă un amalgam de sentimente pentru aceasta regiune si nu numai, este ceea ce ma definește ca artist născut si crescut in aceasta dobroge minunata, plină de subtilități, unde o simpla casa de veche dobroge, o casa unde lemnul se împletește subtil cu lutul, intr-un dans al iubirii și pasiunii, poate trezi sentimente ascunse adânc in sufletul meu.

4. Cum vă definește proiectul cultural și de creație în care v-ați implicat în ultimele șase luni ?

Răspuns: Încă de la început am crezut in acest proiect cultural, astfel de proiecte ar trebui sa fie mai dese, sa adune artiștii, nu știu dacă ar trebui sa-i definească, pentru ca fiecare este unic in felul lui, dar împreuna adera la un țel comun, acela de a contribui la creșterea culturală a orașului si zonei din care facem parte: Dobrogea.

5. Ce credeți că trebuie să se întâmple la Constanța pentru ca urbea să fie considerată un oraș cultural ?

Răspuns: Până de curând orașul ducea lipsa evenimentelor culturale, însă de câteva luni oamenii au avut parte de o creștere culturală semnificativă, prin organizarea de expoziții de arta, dar si de festivaluri de teatru si opera. Eu personal, cu ajutorul site-ului constantaculturala.ro, pe care il dețin, încerc sa susțin si sa promovez actul cultural din orașul Constanta. Totuși exista loc pentru mult mai multe activități, astfel încât Constanța să devină orașul cultural pe care toți ni-l dorim.

6. Credeți în proiectele culturale finanțate din surse private ?

Răspuns: Cu siguranța ca proiectele culturale au nevoie de finanțare, sursa fiind mai puțin importantă, ceea ce este important este sa existe susținători ai artei si educatiei artistice.

7. Cum vă definește Asociația „Artiști Dobrogeni” în cadrul căreia activați ?

Răspuns: Ca membru fondator, iubesc asociația „Artiști Dobrogeni”, cred in ea, acesta fiind si motivul pentru care am decis sa ma alătur celorlalți artiști fondatori si nu numai.

8.  Sunteți adeptul finanțării publice a culturii ?

Răspuns: Cultura are nevoie de finanțare, indiferent de sursa.

9. Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc să urmeze o carieră artistică ?

Răspuns: Să-și urmeze visul și să facă tot ce le sta în putință pentru atingerea acestui scop.

10.Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?

Răspuns: Să creez, să mă dezvolt, să cresc din punct de vedere artistic, să fiu eu și arta mea, în speranța că aceasta va fi apreciata de privitori.

Despre „Asociația Artiști Dobrogeni”

Acţionând ca o echipă multiculturală, Asociația Artiști Dobrogeni unește artele vizuale, poezia, proza și muzica, dezvoltând și transmiţând generaţiei tinere sentimentul de apartenenţă la o identitate culturală.