Interviu cu Lazăr Daniela-Liliana realizat de Enache Tușa în cadrul proiectului“Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani”

– Finanțare: Consiliul Judetean Constanța

– Cofinanțare: Asociația Artiști Dobrogeni

imageE.T. Ce v-a inspirat în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ?

L.D.L. Pictez pur și simplu, exprimând stări efemere. Aleg să exprim realitatea în tonuri armonioase sau încerc o abordare suprarealistă. În esență, recreez realitatea, iar modalitatea de exprimare selectează energiile pozitive, eliminându-le pe cele negative.

 

E.T. Cum vedeți Dobrogea în contextul specificului multietnic?

L.D.L. Este un spatiu generos, care creează premisele unor prietenii interesante. Mai mult, puterea de ”absorbție” este maximă ! De aici, generozitatea la nivel individual, cu efecte benefice asupra societății în întregul ei.

 

E.T. Cum v-a inspirat în temele dumneavoastră acest specific multicultural?

L.D.L. Nu am avut ”timpul artistic” necesar pentru a decanta diferențele de cultură, obiceiuri, tradiții. Acestea par să se fi omogenizat într-un recipient fără limite de acest gen…În spațiul acesta, petrecem împreună timp prețios !

 

E.T. Cum vă definește proiectul cultural și de creație în care v-ați implicat în ultimele șase luni ?L.D.L. Este o oportunitate pe care doresc să o fructific la dimensiunile cuvenite; din păcate,deocamdată, profesia îmi devoră tot timpul fizic, subjugându-mă și obligându-mă să expun lucrări mai vechi; sper ca viitorul să îmi aducă mai mult ”timp artistic”, astfel încât să onorez proiectul cultural în care m-am implicat.

 

E.T. Ce credeți că trebuie să se întâmple la Constanța pentru ca urbea să fie considerată un oraș cultural ?

L.D.L. Este evident că trebuie să se schimbe mentalitatea la nivel de factori decizionali, pentru că în orice epocă – oricare ar fi fost ea ca orientare politică – arta a avut locul ei binedefinit.

 

E.T. Cum descrieți excursia de documentare din cadrul proiectului la care dvs ațiparticipat ?
L.D.L. A fost un minunat prilej de cunoaștere – atât a spațiului geografic dobrogean, cât și  a membrilor asociației; am descoperit nu numai frumusețea naturală a spațiului explorat, dar și  frumusețea interioară a pictorilor alături de care expun de o vreme încoace.

 

E.T. Credeți în proiectele culturale finanțate din surse private ?

L.D.L. Într-o societate măcinată de interese oculte, atari proiecte par să ofere gura de oxigen de  care are nevoie cultura…

 

E.T. Cum vă definește Asociația „Artiști Dobrogeni” în cadrul căreia activați ?

L.D.L. Am devenit o familie artistică, iar eu sunt onorată să fac parte din această familie!

 

E.T. Sunteți adeptul finanțării publice a culturii ?

L.D.L. Cultura este parte componentă a societății; cultura asigură hrana spirituală a membrilor societății și, prin urmare, este esențial și fundamental ca finanțarea publică să întrețină cultura în toate manifestările sale.

 

E.T. Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc să urmeze o carieră artistică ?

L.D.L. Când aveți credința că cineva v-a dăruit acel 1% talent, nu precupețiți niciun efort pentru a adăuga, prin muncă, și celelalte procente care compun întregul !

 

E.T. Cum vă influențează în creația dumneavoastră cosmopolitismul dobrogean ?

L.D.L. Mă stimulează să deschid aripile mai mult decât aș fi crezut că o pot face !

 

E.T. Credeți că alternativa privată în domeniul creației culturale va dinamiza dezvoltareaculturii publice?

L.D.L. Dintotdeauna, susținerea privată în domeniul creației culturale a fost o alternativă viabilă; artiștii o așteaptă cu brațele deschise!

 

E.T. Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?

L.D.L. Trebuie să fii ipocrit să nu recunoști că visul tău cel mai frumos este o expoziție personală ! Acesta este visul meu pentru viitorul apropiat, în acest inconfundabil spațiu dobrogean !

 

Artiști Dobrogeni”

Acţionând ca o echipă multiculturală, Asociația Artiști Dobrogeni unește artele vizuale, poezia, proza și muzica, dezvoltând și transmiţând generaţiei tinere sentimentul de apartenenţă la o identitate culturală.