Interviu cu Niculae Găgeanu, realizat de Enache TUȘA în cadrul proiectului: „Organizare sesiune culturală și realizare album cu artişti dobrogeni contemporani”
– Finanțare: Consiliul Judetean Constanța
– Cofinanțare: Asociația „Artiști Dobrogeni”
E.T. Ce v-a inspirat în alegerea temelor pentru lucrările dumneavoastră ?
N.G. Alegerea unei teme e legată de momentul în care pun mâna pe creion și deja vizualizez ce vreau sa fac.
E.T. Cum vedeți Dobrogea în contextul specificului multietnic?
N.G. Dobrogea este o zonă cu foarte multe etnii, nu o spun eu, istoria consemnează acest lucru. De aceea eu cred că trebuie promovată cultura noastră indiferent de etnii.
E.T. Cum v-a inspirat în temele dumneavoastră acest specific multicultural?
N.G. Sunt născut în Dobrogea, deci nu am nevoie de inspirație, trăiesc cu ea.
E.T. Cum vă definește proiectul cultural și de creație în care v-ați implicat în ultimele șase luni ? N.G. Apreciez ca, d-na Mirela Turtoi a avut curaj si determinare în această inițiativă iar eu nu pot sta departe și încerc să mă implic prin lucrările pe care le realizez.
E.T. Ce credeți că trebuie să se întâmple la Constanța pentru ca urbea să fie considerată un oraș cultural ?
N.G. Din punctul meu de vedere cred că trebuie accentuate și pastrate relațiile cu reprezentanții tuturor formelor de cultură la nivel local.
E.T. Cum descrieți excursia de documentare din cadrul proiectului la care dvs ați participat ?
N.G. Pentru prima dată am participat cu drag, impreună cu ceilalți artiști, la cea mai frumoasă excursie documentară care a avut ca scop cunoașterea unor locuri deosebite din Dobrogea.
E.T. Credeți în proiectele culturale finanțate din surse private ?
N.G. Da, este important pentru că se stie că în general se obțin fonduri de la stat, pentru cultură, foarte greu.
E.T. Sunteți adeptul finanțării publice a culturii ?
N.G. Evident ca, da. Cultura are nevoie de susținători pentru că este de fapt o recunoaștere a valorilor noastre ca popor.
E.T. Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc să urmeze o carieră artistică ?
N.G. Înainte de toate, trebuie să aiba chemare spre artă și să muncească mult ca să devină adevarați profesioniști.
E.T. Cum vă influențează în creația dumneavoastră cosmopolitismul dobrogean ?
N.G. Actul de creație e unic și personalizat de la individ la individ. Desi trăiesc și lucrez într-un context multietnic dobrogean, toate picturile mele sunt personalizate și unice prin tehnica folosită, indiferent că lucrez acuarelă, acril, grafică, ulei, cărbune, etc.
E.T. Care sunt proiectele dumneavoastră de viitor ?
N.G. De 8 ani lucrez la un proiect de promovare a istoriei picturale a Mangaliei vechi, care cuprinde – 60 de lucrari terminate, 20 de lucrări eboșate și 42 de lucrări în curs de execuție. Printre acestea se află și teme privind locașurile de rugăciune ale tuturor etniilor, începand cu anul 1978, până în prezent, istoria maritimă a litorarului Dobrogean (farurile de la malul mării Negre) și altele.
Asociația „Artiști Dobrogeni”
Acţionând ca o echipă multiculturală, Asociația Artiști Dobrogeni unește artele vizuale, poezia, proza și muzica, dezvoltând și transmiţând generaţiei tinere sentimentul de apartenenţă la o identitate culturală.