Trei artiste aromâne susțin Identitatea Culturală în Dobrogea la Galeria de Artă Virgil Coman

Galeria de Artă Virgil Coman a dedicat perioada 18 noiembrie- 6 decembrie 2017 „Identității Culturale în Dobrogea”, reunind în galerie pe parcursul acestor zile personalități reprezentative dobrogene, tradiții și obiceiuri, cultură și spiritualitate.

Trei artiste remarcante ale comunității aromâne, Mariana Constantinescu, Laura Armeanu și Zoița-Nicoleta Panciu au expus lucrări de pictură și grafică pe simezele Galeriei de Artă Virgil Coman în cadrul zilelor „Identității Culturale în Dobrogea”, lucrări ce pot fi văzute până pe data de 6 decembrie 2017 și care închid evenimentele dedicate Dobrogei multiculturale.

Mariana Constantinescu a afirmat că s-a prezentat în cadrul zilelor „Identității Culturale în Dobrogea” cu șase lucrari, continuând într-un fel proiectul său mai vechi dedicat femeii aromâne. Dacă în lucrările anterioare cromatica era roșu –negru , de data aceasta a pornit de la desen în cărbune, menținând cu acrilic monocromia și păstrând zonele frumoase de creion și cărbune . Femeia aromână este surprinsă în mai multe ipostaze – torcând lâna, făcând pita, legănând copiii în sarmaniță ori plecând cu măgarul încărcat cu diverse lucruri. Toate acestea sunt inspirate din viața artistei care a trait mulți ani alături de bunica sa, păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor aromâne.

Laura Armeanu a transpus în spațiul public fragmente din universul aromân spre a descoperi și redescoperi publicului moștenirea culturală și spirituală pentru care simte datoria de a o evidenția, promova și proteja. Prin albul îngălbenit al foii de hârtie, artista a subliniat puritatea și simplitatea femeii aromâne , iar negrul ce imbracă materia sugerează forța, îndrăzneala, tenacitatea , dar și specificul veșmintelor.

Zoița- Nicoleta Panciu, doctorand al Universității Naționale de Artă ,, George Enescu,, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Iași. cu o activitate de cercetare artistică și un debut profesional impresionant, susține artistic prin lucrările prezente pe simezele Galeriei de

Artă Virgil Coman un concept decorativ cu tematică ,,marină și orient,, în realizarea ornamentației suprafeței picturale, prin multitudinea de linii și forme diferite, redând structura întregului spațiu compozițional și unitatea compozițională proprie.

Zilele „Identității Culturale în Dobrogea”la Galeria de Artă Virgil Coman au fost organizate de Asociația Culturală Wild Art și susținute de Constanța Culturală.