​În perioada 8-11 martie, poeta și pictorița constănțeană Oana Cătălina Bucur, alături de alți doi scriitori apreciați (Cristina Nemerovschi și Mircea Dan Duță), va participa la o serie de lecturi în Cehia și Slovacia. În cadrul lecturilor, poeta va expune și serii unicat de pictopoeme reunite în volumul de versuri Transmutatio Mundi, apărut la editura Ex Ponto, Constanța, 2016.
​ Invitația pentru lectura publică din Praga vine din partea filialei cehe a organizației PEN International (Poets, Essayists and Novels) în cadrul unei serii de manifestații literare organizate cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii. PEN a fost fondată la Londra în anul 1921, cu filiale în peste 100 de țări și are ca obiectiv principal promovarea literaturii și apărarea libertății de expresie la nivel internațional. În România, PEN Clubul Român a fost creat în 1923, l-a avut printre inițiatori pe Liviu Rebreanu și a reunit printre cele mai importante nume ale literaturii române.
​Turnelul este organizat (din partea României) de către scriitorul Mircea Dan Duță. Programul lecturilor cuprinde următoarele zile și orașe:
– joi, 8 martie, ora 17, la sediul PEN klub Cehia, Praga, alături de alte autoare cehoaice de prim rang: Marketa Hejkaloval (vicepreședinta PEN Cehia și membră în Comitetul Director al PEN International), Olga Walló, Karla Erbová, Jana Štroblová.
– vineri, 9 martie, ora 17, la Košice, Slovacia, în cafeneaua literară Fashion Point, împreună cu autoarele slovace Anka Závodská și Katarina Pavuvoká.
– sâmbătă, 10 martie, ora 18, la Bratislava, în restaurantul și cafeneaua literară Lychee (fondată și condusă de un român, dl Florin Toma), împreună cu alte două dintre cele mai titrate autoare slovace contemporane, Zuzana Kuglerová, redactor-șef al respectatei reviste literare Pars Artem, și Veronika Dianišková, laureată a Premiului Pentru Cel mai Promițător Tânăr Autor Slovac
– duminică, 11 martie, ora 18:00, la Ostrava (Cehia), în clubul Les, legendară locație culturală emblematică pentru orașul minier de la granița moravo-sileziană, împreună cu unul dintre cei mai respectați și admirați autori cehi contemporani, Petr Hruška, recent tradus în limba română de Mircea Dan Duță și a cărui antologie în română apărută la editura Junimea, Automobilele se îmbarcă pe vapoare, va fi lansată simbolic cu această ocazie.