Avem deosebita plăcere de a vă invita pe data de 21 iunie 2016, ora 18.00 la Art Gallery – Tomis Mall Constanța unde va avea loc un triplu eveniment cultural:

  • lansarea volumului de versuri „Transmutatio Mundi” , Ed. Ex Ponto
  • prezentarea cărții – obiect cu același nume (o serie de cărți unicat, pictate în diferite tehnici)
  • vernisajul expoziţiei în sine, care cuprinde fragmente din carte transformate în tablouri expuse ca obiecte de artă de sine stătătoare (diferite ipostaze).

Volumul de versuri este prezentat de doamna prof.dr. Anastasia Dumitru, iar vernisajul va fi susţinut de doamna Geta Deleanu, muzeograf – Muzeul de Artă Constanța.

Autorul, Oana Cătălina Bucur, este profesor de științe socio-umane. A absolvit Colegiul Pedagogic Național „Constantin Brătescu”, Constanța, secția învățător-educator în anul 2000. Ulterior s-a licențiat în filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a terminat Masteratul de Educație vizuală prin studiul peisajului și figurii din cadrul Universității Ovidius. În prezent urmează cursurile facultății de Pedagogie a Artelor Plastice și Decorative din cadrul Universității Ovidius.

A publicat până la acest moment două volume de versuri: „Alb în verde de Damasc„, Ed. Neliniști metafizice, 2006  și „Pașii de prin cenușă„,  Ed. Tribuna, Cluj-Napoca, 2008.

O parte din poezii au fost traduse în limba italiană şi incluse în următoarele antologii:

Dedicato a..Poesie per ricordare,  Alleti Editore, 2009 și  Il Federiciano- libro blu, Aletti Editore, 2010.

A primit în anul 2008  Premiul Victor Corcheș pentru proză și poezie (Fundația Sorin Tudor  Constanța, fondator – scriitorul și sociologul Costache Tudor).

Publică articole, eseuri, proză, poezie în diferite reviste și publicații (Agora, InterArtes) dar și pe blogul personal (www.oanacatalinabucur.blogspot.com).

În ceea ce privește artele plastice, primele participări la expoziții colective încep cu anul 2014: Bio-Art –Universitatea Ovidius, Ovidiana – Art Gallery, Constanța, Ex-libris Brâncuși  – 2016.

Despre proiect:

            „Este o bucurie a privirii fiecare pagina pictată in culori simple, parcă pusă direct din tub, fără modelare, în tușe fine, suave, descriind un grafism sincer, spontan, direct, sincer, suav, spontan și pur. De altfel și poezia este tot la fel de sinceră, spontană chiar dacă profundă și gândită, aprofundată. Ea pare simplă dar nu este decât prima impresie. Această simplitate este simțită și gândită, şlefuită precum un diamant prețios. Pentru mine, ca cititor de poezie, această carte a Oanei este fără îndoială un eveniment editorial rar.”- doamna Geta Deleanu, muzeograf, Muzeul de Artă Constanța

„Volumul Transmutatio Mundi este un proiect inedit, abordând interferenţele dintre text şi imagine, dovadă că esteticul îşi propune surprinderea inefabilului şi a irepetabilului, că opera de artă scapă tuturor încorsetărilor şi rigorilor. Cartea impresionează prin osmoza dintre cuvânt şi culoare, prin puterea mare de sugestie, prin trimiterile semantice spre spaţiile tăcerii revelatoare, amintind de esenţa haikuului şi a tehnicii haiga, din Orientul Îndepărtat… Oana Cătălina Bucur este o împătimită a artei, care mânuieşte cu măiestrie atât peniţa, cât şi penelul, oferind un experiment original şi memorabil.”

prof. dr. Anastasia Dumitru     

            „Prin ceea ce ne propune Oana Cătălina Bucur ne aflăm în fața unui orizont de cunoaștere complet schimbat, a unei alte paradigme, pe care subiectul angrenat în real trebuie cumva să-l manifeste, altfel spus să-l exprime. ….Parcurgând acest „sinopsis” al curentelor avangardiste, a apărut un număr impresionant de mișcări de avangardă care revoluționează ansamblul de coduri culturale, prin chiar problematizarea conceptului de „artă”. Lucrările, plastice și literare în același timp, pun în dificultate reflexele obișnuite de a citi un text și de a privi un tablou.

            În acest sens, Oana Cătălina Bucur prezintă poemul într-o formă vizuală originală, încearcă să  inventeze  un alt mod de a lectura opera de artă”.

                                              Lector univ. Dr. Gheorghe Caruțiu