VernisajExpoziție de artă, Oana Cătălina BUCUR – TRANSFIGURATIV

Luni, 1.08.2022, ora 17.30, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin, Bdul Ferdinand 56, Constanța.

Expoziția de pictură stă sub egida UAP, Filiala Constanța 1 și este realizată în parteneriat cuCentrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada.

Invitați: prof.univ.dr. GHEORGHE CARUȚIU, critc de artă GETA DELEANU, președinteleUAP, Filiala Constanța 1, Florin Sîrbu.

Despre expoziție:

Vor fi prezentate publicului larg timp de 2 săptămâni 17 lucrări de artă:  pictură (tehnică mixtăulei și acrilic pe pânză), 70/100 cm fiecare. Acestea au fost realizate pe parcursul ultimilor doiani.

GETA DELEANU: “Arta Oanei Cătălina BUCUR este rodul unei gândiri de tip filosofic – abstract structurată pe spații ample, gradual muncite, în care culorile și liniile, arabescurile șivolutele descriu armonii unice. Modul de a vedea viața în manifestările ei diverse merge dincolode figurativ spre sintetizarea motivelor picturale mereu altele, ce compun o viziune originală. Culorile vii descriu forme plastice autentice, uneori cu aluzii decorative, alteori gestuale, dovadăa unei gândiri permanente asupra conținutului. Raționalitatea artistei dublează sensibilitatea ei, lăsând loc unei imaginații bogate încărcate cu sensuri ce se cer descifrate.”

OANA CĂTĂLINA BUCUR: “TransfigurareProcedeu specific procesului de creație cu ajutorul căruia elementele realității exterioare, filtrate de viziunea imaginației și puterea de expresie a artistului, se transformă într-o realitate nouă, opera de artă. (DEX).

Decizia care stă la baza conceptului acestei expoziții vine din necesitatea de a re-calibrarealitatea exterioară în acord cu cea personală, interioară și viceversa. Figurativul în artă, îngeneral, este simbol material pentru emoții, sentimente, idealuri, idei sau năzuințe. O floarepictată pe o pânză niciodată nu va putea fi doar o floare pictată pe o pânză. Necesitatea de a transmite ceea ce este dincolo de obiectul material și al încărca cu emoție este o necesitatefirească a oricărui artist.

Am decis în acest caz realizez o altfel de rupere între ceea ce este material și ceea ce este dincolo de figurativ. De aceea nu am legat cuvintele din titlul expoziției cu sensul de transfigurare a realului/realității, ci dinspre o cu totul altă perspectivă.

Fiecare pânză are minim 3 straturi și direcții de execuție, realizate la distanțe de minim o lună. Liniile folosite, unduirea sau întreruperea acestora este o manifestare a procesului transformativinterior ca ființă umană. Am incercat pe cât posibil și într-o măsură cât mai mare accesez câtmai  profund zonele de subconștient, inconștient și supraconstient într-o manieră psihanalitică. M-am întors la originile vieții în sine și am încercat o re-trăiesc în culori și linii sau puncte înacord cu geneza proprie, interioară, în registru artistic introspectiv.”

CV – Oana Cătălina Bucur

Este profesor  de științe socio-umane, scriitor și doctorand în Filosofia Artei, Universitarea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România.

Licențiată în filosofie și arte vizuale, membru stagiar UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) a  participant la numeroase expoziții colective și personale, atât la nivel național cât și internațional (Cehia, Emiratele Arabe, Turcia, SUA)

Scrierile sunt traduse și publicate în italiană, engleză, cehă, slovacă. A publicat:

   Pisicile din Cuibar, (poezie), Ed. Eikon, București, 2021

   În Eden. La numărul 7, roman, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2019      

  Transmutatio Mundi, (poezie) Ed. Ex Ponto, Constanța, 2016

  Paşii de prin cenuşă, (poezie) Ed. Tribuna, Cluj –Napoca, 2008

 Alb în verde de Damasc,(poezie) Ed. Nelinişti Metafizice,  Constanţa, 2006

 55F264E6-40BC-4AEE-AD9D-0AD2B36EA24D